Panduan Lengkap Exam Online Penguasa Kastam WK41

Seperti mana-mana peperiksaan online, persiapan harus dibuat bagi mendapatkan keputusan yang terbaik. Begitulah juga bagi exam Pegawai WK 41.

Sehubungan itu, bagi memudahkan calon-calon, berikut ialah contoh soalan peperiksaan Penguasa Grade W 41. Hebahan exam online kali ini ialah melalui atas talian & harapan kami ianya tidak bermasalah tidak seperti exam sebelum ini.

Pasti ramai calon calon peperiksaan Pegawai Penguasa W41 mencari mana nak membeli rujukan lengkap exam ini?Tidak perlu khuatir, kita telah siap menolong anda. Tim kami bersama usaha sama Tim Info kerjaya ada mempersiapkan panduan exam online Pegawai Penguasa Grade W 41 ini.

Panduan lengkap ini mengandungi contoh soalan exam online Pegawai Penguasa WK41, tips-tips & panduan untuk anda menyelesaikan soalan ini secara atas talian.

Untuk informasi calon-calon, peperiksaan Penguasa yang akan di jalankan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam bertujuan untuk mengukur kebolehan daya pemikiran calon calon.

Calon calon akan di uji dengan kemahiran mengaplikasi data data yang sudah dipelajari semasa pembelajaran serta pengalaman. Tujuan utama exam online tersebut ialah untuk menilai kemahiran calon yang hadir dari pelbagai latar belakang jurusan dengan format soalan peperiksaan Pegawai Penguasa W41.

Saya listkan di bawah ini beberapa persediaan awal yang boleh anda lakukan untuk melalui exam online itu. Selebihnya anda mesti dapatkan panduan lengkap peperiksaan Pegawai Gred WK 41 kalau anda mahu lulus peperiksaan ini.

Calon calon mestilah bersedia dengan topik soalan exam yang mempunyai kebarangkalian akan keluar dalam exam online nanti. Calon mesti mengetahui skema ataupun cara menjawab soalan yang bakal keluar nanti.

Calon calon mesti mengetahui tentang bidang tugas seorang Pegawai Penguasa WK413 elemen utama kita gariskan buat calon. Walau  ianya nampak remeh tetapi inilah resepi untuk lulus dengan jayanya di dalam exam ini.

 

Contoh Soalan Exam Penguasa Kastam

Tujuan exam online ini adalah untuk mengukur cara berfikir dan kebijaksanaan calon mengaplikasi maklumat yang di dapati melalui latihan akademik, bacaan dan pengalaman. Calon yang mengambil peperiksaan ialah daripada berbagai jurusan.

Oleh itu soalan soalan yang keluar meliputi pelbagai bidang dan mempunyai langkauan yang terlalu besar. Matlamat peperiksaan online ini ialah untuk mengukur kematangan cara berfikir calon calon supaya sinkronais dengan potensi serta kualiti seorang Penguasa Kastam, Grade WK 41.

Peperiksaan online ini mengandungi 2 set soalan berlainan. Calon mesti melihatkan hasil paling baik bagi kesemua kertas. Jika hasil yang baik di pamerkan hanya pada 1 seksyen sahaja, maka hasil keseluruhan calon kurang memuaskan.

Namun, andainya calon-calon memperoleh jumlah mata yang baik bagi setiap set soalan, maka jumlah keseluruhan dianggap memuaskan. Sebab itu, calon calon ditegah agar tidak memfokuskan kepada seksyen tertentu saja.

Lulus peperiksaan online ini merupakan satu daripada tuntutan untuk di lantik ke jawatan tersebut. Calon yang melepasi syarat syarat lain yang ditetapkan oleh pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam termasuklah lepas ‘Assesment Centre’ akan ditemu duga.

SEKSYEN A – PENGETAHUAN AM

Masa : 40 Minit

Bilangan Soalan : 50

Misi seksyen ini ialah untuk menilai pengetahuan calon-calon terhadap kejadian yang terjadi di negara & dunia sekelilingnya.

Calon calon dikehendaki mengetahui secara am yang ada kaitan dengan aspek pengurusan teknologi maklumat & komunikasi, perkastaman, undang-undang, pengurusan sumber ekonomi dan kewangan, perdagangan antarabangsa, keselamatan negara, pengurusan teknologi maklumat & komunikasi, bidang sains, bidang sosial, bidang sukan, bidang agama dan lain-lain.

SEKSYEN B – DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

Masa : 45 Minit

Bilangan Soalan : 40

Bahagian ini mengukur daya menyelesaikan masalah calon-calon dengan memanfaatkan item item yang mempunyai konsep perkara perkara yang berikut:

1) Kemahiran Menggunakan Logik

Dalam seksyen ini, calon dikehendaki menggunakan semua kemahiran mengaplikasi maklumat , pengetahuan & kemahiran berfikir yang diberi untuk mendapatkan jawapan yang tepat di dalam menyelesaikan masalah yang di tanya.

2) Kemahiran Menginterpretasi Data

Calon-calon akan di berikan beberapa soalan menyelesaikan masalah yang melibatkan penggunaan pelbagai data dan perangkaan.

Calon calon di kehendaki menganalisa data-data tersebut untuk menyelesaikan masalah yang di tanya.

3) Konsep Matematik

Soalan Matematik yang di gunakan termasuk algebra serta geometri.

Meskipun ada antara calon-calon yang mempunyai kelayakan dlm jurusan matematik di peringkat ijazah, ini tak bermakna memberi kelebihan bagi mereka menyelesaikan soalan berbanding calon-calon dari bidang lain, sebab soalan yang di tanyakan adalah lebih kepada asas asas matematik tahap pelajaran Tingkatan 5 (Sijil Pelajaran Malaysia).

Exam online SPA bagi jawatan Penguasa Kastam WK41 akan diadakan tidak lama lagi. Dapatkan soalan penguasa kastam di laman web www.coachkerjaya.com sekarang.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *